Robaki w Kuchni – Przyszłość Kuchni

robaki w kuchni

Myślisz, że jedzenie robaków jest obrzydliwe? Pomyśl jeszcze raz. Nowe pokolenie szefów kuchni, rolników, ekspertów od zrównoważonego rozwoju i zjadaczy przygód przyjmuje  entomofagię (zjadanie owadów) z ekscytacją i zafascynowaniem. Entuzjaści fitnessu mogą być następną grupą, która do nich dołączy. Krista Scott-Dixon bada, dlaczego.

 

Mmmm. Chleb bananowy z polewą kokosową.

chleb bananowy z owadami

Wygląda pysznie, prawda?

To prawda! I wiecie co: jest zrobiony z mąki ze świerszczy.

Chcesz przepis? Po prostu przewiń w dół do końca tego artykułu.

Ale skoro już tu jesteś, obejrzyj resztę artykułu. Może to podważyć twoje wyobrażenia o jedzeniu owadów.

Dziewczyna spotyka owady

Na mojej dłoni wtuliła się gąsienica w kolorze klejnotów. Jego (jej?) Małe stopy, niczym wąsy, szturchają mnie w skórę. W dłoni głaszczę perystaltyczną turkusową rurkę. Ma malutkie oznaczenia w kształcie cyfry 8 wzdłuż brzucha. Dół jest miękki.

Nie tego się spodziewałam.

Chrupię prażonego rogacza. Jest jak skórka wieprzowa. Potem sięgam po świerszcza w czekoladzie. To jest zbyt smaczne, aby było zdrowe.

Nie tego też się spodziewałem.

W rzeczywistości, jak widać na powyższym zdjęciu z chlebem bananowym, „Nie to, czego się spodziewałeś”, może być niemal sloganem o jedzeniu owadów. Ponieważ to nie jest tak obrzydliwe, jak myślisz, że może być.

Zapytaj większość mieszkańców Ameryki Północnej, co myślą o jedzeniu robaków, a otrzymasz jedną odpowiedź: Fuj!

My Polacy lubimy starannie zapakowane białko. Coś plastikowego, żadnych obrzydliwych rzeczy. Nic, co sugeruje, że to białko pochodzi z prawdziwego ciała.

Wolimy blade piersi z kurczaka od piżmowych, pachnących żelazem wątróbek czy serc. Wolimy hamburgery i starannie przycięte steki od ścięgien i żołądków.

Czujemy się cnotliwie, jeśli chodzi o proszek i batony proteinowe o smaku deserowym. Robimy omlety z białka jaja z kartonu (jajka pochodzą z tyłka kurczaka? Obrzydliwe!) I och, jak bardzo kochamy nasze bryłki i hot dogi.

Jednak na całym świecie jesteśmy dziwakami.

Udaj się na targ w Afryce Subsaharyjskiej lub południowo-wschodniej Azji, a jadalne owady będą tak powszechne jak precle w Nowym Jorku.

Biorąc pod uwagę, że owady pojawiły się po raz pierwszy około 400 milionów lat temu – co oznacza około 398 milionów lat przed współczesnymi ludźmi, daje lub zajmuje kilka milionów lat – oraz około 950 000 gatunków owadów, ludzie zjadają ich prawie 2000, entomofagia (od greckiego entomon, czyli owad i fageina, czyli jeść) nie jest dokładnie nowością.

Jak więc skłonić wrażliwych zjadaczy do kupna?

Proste: pokazując, jak pożywne i smaczne są robaki.

Co więcej: zrównoważone, ekologicznie opłacalne źródło żywności.

robaki

Jadalne robaki i owady – zdrowa przekąska

Chude białko: dbający o zdrowie ludzie i sportowcy zawsze na nie polują. Menu skanowania. Wrzucanie proszku do koktajli. Czytanie etykiet.

A co by było, gdyby istniało wygodne, trwałe w przechowywaniu, przenośne źródło białka, które nadal było „prawdziwym jedzeniem”?

Jarrod Goldin wraz ze swoimi braćmi Ryanem i Darrenem chcą to zmienić. Prowadzą farmy Next Millennium w Toronto, które odwiedzam.

Jarrod wręcza mi foliową torbę mączników. To oczywiście prawdziwe jedzenie. To znaczy wyglądają jak… mączniki.

Odważnie wyrzucam garść i wkładam ją do ust. To trochę jak ryżowe krakersy, ale ma bardziej prażony smak. Pyszne.

– To byłoby dobre z odrobiną soli czosnkowej – mówię, starając się nie pluć okruchami mącznika.

„Tak” – mówi Jarrod – „możesz położyć je na sałatce jak grzanki lub możesz ich użyć zamiast piersi z kurczaka”

Znowu sięgam do torby. Całkowicie mogę sobie wyobrazić, jak wyjadam je z pojemnika podczas oglądania telewizji.

W odróżnieniu od paczki chipsów, które pozostawiłyby mi zero pożywienia , worek mączników dostarcza mi białka, błonnika, kwasów tłuszczowych i minerałów.

Przeciętny owad zawiera około połowy białka w przeliczeniu na suchą masę, a niektóre owady (np. Szarańcza) zawierają do około 75% białka.

Oznacza to, że owady są porównywalne z innymi źródłami białka zwierzęcego, bez wielu innych problemów żywieniowych zwierząt hodowlanych (takich jak nadużywanie antybiotyków, hormonów i paszy zbożowej).

Jak to smakuje?

Moim zdaniem: cholernie dobrze.

Przed moją wizytą w Next Millennium, aby zobaczyć ich operacje, eksperymentuję z ich mąkami ze świerszczy i mącznika, które są po prostu całymi owadami mielonymi na drobny proszek, jak talk.

Mąki smakują jak skórki tostów – jakby ktoś sproszkował dobrze upieczoną kromkę chleba. Wyczuć można smak pieczonych orzechów.

Robię ciasta i ciasteczka z świerszcza. Proszek z mącznika trafia do moich Super Shake’ów. W końcu po prostu wyjmuję to łyżką i jem prosto z pojemnika. Myślę, że jestem uzależniona.

Z jakiegoś powodu wielu ludzi zakłada, że ​​jedzenie robaków oznacza spożywanie ich – jak powiedziałby Gollum – na surowo i wijących się. Na przykład „włóż głowę z otwartymi ustami do zbiornika pełzających żywych karaluchów, jak na Fear Factor”.

Moja odpowiedź na to brzmi: „A jak właściwie jesz kurczaka? Czy wsuwasz głowę do kurnika i zaczynasz przypadkowo chrupać? ”

Oczywiście nie.

Tak więc, drogi czytelniku, gdybyś się zastanawiał: Chociaż „zjadłem na żywo ___” to materiał, z którego powstają opowieści o przygodach w podróżach, owady hodowane na pożywienie w Ameryce Północnej są bezboleśnie uśmiercane, a następnie przetwarzane na żywność, np. przez pieczenie.

Oznacza to, że są martwe, ugotowane, a być może nawet sproszkowane, zanim do ciebie dotrą. Nie bardziej Fear Factor niż koktajl z krewetek.

Religijne zasady żywieniowe i owady.

Koszerne zasady żywieniowe określają, jakie rodzaje owadów mogą jeść uważni Żydzi.

Wszystkie latające owady, które chodzą na czworakach, mają być dla ciebie odrażające. Jest jednak kilka skrzydlatych stworzeń, które chodzą na czworakach, które możesz zjeść: te, które mają nogi na przegubach do skakania po ziemi. Spośród nich możesz jeść wszelkiego rodzaju szarańczę, katydida, świerszcza lub konika polnego. Ale wszystkich innych skrzydlatych stworzeń, które mają cztery nogi, masz nienawidzić.

–Leviticus 11

Wśród islamskich uczonych trwa debata na temat tego, czy owady są technicznie halal (dozwolone), czy haram (zabronione). Według niektórych pisarzy kilka rodzajów owadów może być halal, a owady, które przypadkowo dostają się do pożywienia (np. Przysłowiowa mucha w zupie) zwykle otrzymują przepustkę. Jednak generalnie większość owadów jest uważana za haram dla muzułmanów.

jadalne owady

Smaczne robaki

Innowacyjni szefowie kuchni-celebrytów zaczynają eksperymentować z produktami owadożernymi.

W 2008 roku słynna indyjska restauracja Vancouver Vij’s wprowadziła do swojego menu paratha z mąki świerszczowej. W Toronto szef kuchni Nathan Isberg z The Atlantic regularnie robi potrawy z robaków, a Olivier de Calvez z El Catrin oferuje taco z świerszczem. Uznany gwiazdką Michelin brytyjski szef kuchni Peter Gorton oferuje wielodaniowe menu z owadami, w tym zupę z mącznika i grzybów.

Smakosze fitness również badają swoje możliwości. Firmy takie jak Exo i Chapul tworzą paski oparte na błędach. (Trener Ryan Andrews przemyca dla mnie do Kanady batonik Chapul z czekoladą cayenne. Jest przepyszny).

Nie chcąc rezygnować z wyzwania, chcieliśmy zobaczyć, co możemy zrobić z błędami. Poprosiliśmy więc miejscowego fotografa kulinarnego Jaya Grenci o kilka pomysłów.

Oto dwa z jego ulubionych.

Chleb Świerszczowo-Bananowy z Lukrem Kokosowym
4 średnio dojrzałe banany
2 jajka
1 ½ cup cukru kokosowego
½ szklanki łagodnej oliwy z oliwek
½ szklanki mąki ze świerszczy
1 ¾ cup mąki pełnoziarnistej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 ½ garści kawałków orzecha włoskiego
Oblodzenie (opcjonalnie)

1 puszka (398 ml) kremu kokosowego
1 ½ łyżki płynnego miodu

  • Rozgrzej piekarnik przy normalnym ustawieniu pieczenia (bez konwekcji) do 350 F (175 C).
  • Nasmaruj bochenek. Następnie posyp mąką, aby pokryć powierzchnię. (Zapobiegnie to przywieraniu chleba bananowego. Możesz również użyć silikonowej lub nieprzywierającej formy do bochenka).
  • W elektrycznej misce miksującej wymieszaj banany, jajka, cukier i oliwę z oliwek. Dobrze wymieszaj na średnich obrotach przez około 45 sekund.
  • Dodaj mąkę ze świerszczy, mąkę pełnoziarnistą i proszek do pieczenia. Mieszaj razem na niskich obrotach przez około 15 sekund.
  • Wyłącz mikser i zeskrob boki gumową szpatułką, aby zebrać mąkę, która pozostała w cieście. Ciasto miksuj na średnich obrotach przez minutę lub dwie. Wymieszać ręcznie kawałki orzecha szpatułką.
  • Wlać ciasto do przygotowanej bochenka i wstawić do rozgrzanego piekarnika na około 1 godzinę.
  • Aby sprawdzić stan chleba, wbij wykałaczkę lub czysty nóż w środek bochenka. Jeśli wyjdzie czysty, bochenek jest gotowy.
  • Pozwól mu ostygnąć, aż będziesz mógł z łatwością nim manipulować, a następnie wyjmij go z patelni.
  • Jako opcjonalny lukier ubić śmietanę kokosową z miodem. Następnie rozprowadź go na wierzchu chleba.
  • Pokrój w plasterki i podawaj.

Przyprawione ciasteczka z mąki świerszczowej

½ szklanki mąki ze świerszczy
2/3 szklanki mączki migdałowej
1 1/3 szklanki mąki uniwersalnej uniwersalnej – organicznej niebielonej
¾ łyżeczki mielonego imbiru
¾ łyżeczka mielonego cynamonu
½ łyżeczki mielonych goździków
1 łyżeczka proszku do pieczenia
¼ łyżeczki soli
¾ szklanki miękkiego masła
½ szklanki płynnego miodu
¼ szklanki starego brązowego cukru (lub kokosowego)
1 jajko
3 łyżki melasy
1 łyżka soku pomarańczowego

  • Rozgrzej piekarnik przy normalnym ustawieniu pieczenia (bez konwekcji) do 350 F (175 C).
  • W misce wymieszaj mąkę ze świerszczy, mączkę migdałową, mąkę ogólnego przeznaczenia, imbir, cynamon, goździki, proszek do pieczenia i sól, delikatnie mieszając trzepaczką.
  • W misce miksera elektrycznego dodaj masło i miód oraz brązowy cukier / lub cukier kokosowy. Kremować razem przez około 30 sekund na średnio-wysokim ustawieniu, z nasadką do wiosła.
  • Dodać jajko, melasę i sok pomarańczowy.
  • Dodaj suche składniki do ciasta maślanego i wymieszać, aby włączyć na wolnym ustawieniu na mikserze elektrycznym.
  • Wstaw do lodówki na 20-30 minut.
  • Przygotuj blachę do ciastek z pergaminem. (Lub użyj silikonowej maty do pieczenia.)
  • Zimnymi dłońmi nabierz 1 łyżkę ciasta i zwiń w kuleczki. Umieść na tacy z ciasteczkami. Dociśnij każdy plik cookie, aż osiągną mniej więcej połowę swojego rozmiaru.
  • Wstawić do piekarnika na około 10 minut lub do momentu, gdy staną się złotobrązowe.
  • Wyjmij z piekarnika i ostudź, aż będziesz w stanie poradzić sobie z rękami.
  • Podawać na ciepło z kawą lub przechowywać w lodówce i / lub zamrażać do wykorzystania w przyszłości.

“Farma” robaków

Next Millennium Farms nie jest tak naprawdę „farmą”, jak prawdopodobnie rozumiesz ten termin. Nie ma pól, stodół, ogrodzeń. Obiekt, który odwiedzamy – jeden z trzech, w których NMF wykonuje swoją pracę robaczą – to nisko zawieszony, nijaki budynek przemysłowy na przedmieściach Toronto.

Oprócz kilku zabłąkanych ćmy na ścianie, mieszkającej tam jaszczurki (o imieniu Samosa) i dwóch lodówek („Upewnij się, że nie wybierzesz tej inkubatora”, radzi współwłaściciel Ryan Goldin), nigdy byś nie wiedział, że to jest technicznie rolniczy zakład produkcyjny.

Wewnątrz placówka przypomina lekcję biologii.

Ćmy i mączniki na różnych etapach rozwoju wiją się na półkach w plastikowych pojemnikach. W ciemnym, zakurzonym pomieszczeniu ćmy rozmnarzają się, popijają przygotowaną dla nich karme dla kolibrów i składają jaja na roślinach. Poczwarki, jak to mają w naturze, przepoczwarzają się.

Stół z pokarmem dla owadów, przypomina blady chleb kukurydziany,. New Millennium Farms wykorzystuje pożywkę na bazie kiełków pszenicy, ale eksperymentuje również ze świerszczami nie karmionymi zbożem, aby uzyskać to, co nazywają „produktem prawdziwie Paleo”. Karmią również niektóre ze swoich owadów jabłkami i cynamonem, aby przyprawić produkt końcowy.

Ponadto życie owadów jest zazwyczaj krótkie. Przeciętny świerszcz może żyć 2-3 miesiące; ćma może żyć 3-6 miesięcy. Jeśli hodowane są dla larw (jak w przypadku mącznika lub rogówki), nie ma nawet potrzeby pozwalania im się przepoczwarzać, co oznacza, że ​​rolnik może przejść od jajka do produktu końcowego w ciągu kilku tygodni.

Owady są również bardzo, bardzo dobre w przetwarzaniu pokarmu w jadalną tkankę – około dwa razy wydajniej niż kurczaki i świnie i ponad pięć razy wydajniej niż bydło mięsne. Jarrod szacuje, że między swoimi trzema zakładami w Toronto, Next Millennium może produkować tysiące funtów jadalnych owadów miesięcznie.

Ponadto owady chętnie zjadają znacznie szerszą gamę roślin niż konwencjonalne zwierzęta hodowlane. Nie ma żadnych skarg na mdłą papkę z kiełków pszenicy w linii obiadowej gąsienic.

Często są w stanie jeść rzeczy (takie jak liście morwy lub drewno), których ludzie nie są w stanie zjeść, a także poprawiają jakość białek w roślinach, co oznacza przekształcanie niedostępnych źródeł żywności w coś opłacalnego i wartościowego dla ludzi.

Tak więc, biorąc pod uwagę wszystkie czynniki, rzeczywista wydajność konwersji pokarmu przez owady może być 20 razy większa niż u bydła. Oznacza to, że hodowla owadów – wraz z innymi formami „mikrożywionego inwentarza” może być jednym z elementów zrównoważonej globalnej przyszłości rolnictwa.

Robaki jak sposób walki z głodem

Według Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa jedna na sześć osób na świecie umrze z głodu i niedożywienia.

Dobra gleba i świeża, czysta woda szybko zanikają. Zmniejsza się różnorodność upraw. Komercyjna produkcja zwierzęca na dużą skalę staje się coraz trudniejsza, zwłaszcza w regionach świata, w których zasoby są ograniczone.

Jedzenie owadów to jeden z możliwych rozwiązań globalnego problemu niedoboru żywności, nadmiernego rolnictwa i wyczerpywania się zasobów naturalnych.

Niektórzy badacze szacują, że w danym momencie żyje aż 1018 (czyli 10 trylionów) pojedynczych owadów. Nawet jeśli jemy tylko 2000 ich rodzajów, to jest to cholernie dobry początek.

Owady mogą również oferować astronautom łatwą w uprawie opcję pożywienia dla długotrwałych misji kosmicznych.

Czy to szefowie kuchni, rolnicy, miłośnicy owadów, eksperci od zrównoważonego rozwoju, czy po prostu ludzie żądni przygód, łapią się na jedzeniu owadów.

Zjadanie owadów to  nie jedyna opcją na bardziej etyczne i zrównoważone odżywianie,

Jak zacząć zjadanie robaków?

Myślisz o dodaniu owadów do swojego menu, ale nie wiesz, jak zacząć? Oto kilka propozycji.

  • Przejrzyj składniki odżywcze. Nawet jeśli jesteś niezdecydowanym jedzeniem, wartość odżywcza jest dość przekonująca. Zastanów się, gdzie możesz dodać mąkę ze świerszczy lub mącznika, aby zwiększyć moc składników odżywczych.
  • Spróbuj zacząć od najłatwiejszej opcji. Mąka ze świerszczy lub mącznika. Łączy się z Super Shake’iem lub zupą lub można go łączyć z wypiekami, takimi jak naleśniki czy babeczki. Nie musisz od razu wskakiwać na głęboką wodę.
  • Dodaj smaku. Spróbuj owadów w ciemnej czekoladzie jako słodkiej przekąski lub jednej z wielu dostępnych odmian smakowych. Lub kup paczkę prażonych mączników i eksperymentuj z własnymi kombinacjami smakowymi. (świetnie pasuje czosnek i chili).
  • Włącz owady do swoich ulubionych potraw. Na początek najłatwiej zacząć od owadów naziemnych. Ale jeśli jesteś bardziej odważny, spróbuj posypać sałatkę mącznikami, takimi jak grzanki.

Daria Wasilewska

 

Nazywam się Daria Wasilewska i 
jestem twórcą DMP.
Interesuję się zdrowym 
i nieinwazyjnym odchudzaniem,
a także prostymi 
sposobami na efektywne treningi!
Jestem także
doktorem neurologii, pisarzem,
byłym dietetykiem i dumną foodistką.
DMP uczy, jak być zdrowym
i schudnąć bez diety.
Ponieważ życie powinno być niesamowite.

View all posts by Daria Wasilewska →

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *