Lakton Kwasu Glukonowego (LKG) E575, znany również jako glukonolakton, to dodatek do żywności o numerze E E575 stosowany jako środek konserwujący, zakwaszający, marynujący lub spulchniający. Jest to lakton kwasu D-glukonowego. Czysty kwas glukonowy to biały, bezwonny, krystaliczny proszek. Chociaż jest uważany za bezpieczny, niektórzy są przekonani, że ma potencjalnie niebezpieczne skutki dla zdrowia.
Co to jest Glukonolakton E575?
Kwas glukonowy E575 to biały, krystaliczny proszek, prawie bezwonny, dobrze rozpuszczalny w wodzie, o lekko słodkim smaku. Jest wielofunkcyjnym dodatkiem do żywności, który może być stosowany jako stężacz białek, zakwaszacz, spulchniacz, konserwant, przyprawa i utrwalacz koloru.
Gdzie występuje Lakton Kwasu Glukonowego E575?
Glukonolakton E575 powszechnie występuje w miodzie, sokach owocowych, winie czy w serze, można go również znaleźć w wielu produktach sfermentowanych czy w mięsie np. w salami.
Możliwe skutki uboczne Glukonolaktonu E575
Chociaż Glucono Delta Lactone E575 jest ogólnie uważany za bardzo bezpieczny i skuteczny suplement, mogą wystąpić drobne skutki uboczne. Działania niepożądane które mogą wystąpić:
- Podrażnienie pęcherza.
- Ból pleców.
- Biegunka.
Czy kwas laktonowy E575 jest szkodliwy?
E575 jest ogólnie uznawany za bezpieczny (GRAS) to amerykańska agencja ds. Żywności i leków (FDA) oznaczająca, że substancja chemiczna lub substancja dodana do żywności jest uważana za bezpieczną przez ekspertów, a zatem jest zwolniona ze zwykłej federalnej ustawy o żywności, lekach i kosmetykach (FFDCA) wymagania dotyczące tolerancji dodatków do żywności. Kwas laktonowy E575 jest uważany za bezpieczny.
>> Zobacz też: Kelp – Opinie Lekarzy
Specjalne środki ostrożności
Istnieje wiele obaw związanych z dietą i odżywianiem dla noworodków, dzieci i kobiet w ciąży, są to osoby wrażliwe na E575. Lepiej skonsultuj się z lekarzem, jeśli chcesz przyjmować kwas glukonowy w ciąży lub podać je dziecku.
źródła:
https://www.ams.usda.gov/sites/default/files/media/Glucono%20Delta%20Lactone%20TR.pdf
https://www.sciencedirect.com/topics/agricultural-and-biological-sciences/glucono-delta-lactone