Dodatek do żywności E575 – Szkodliwość, właściwości

E575 szkodliwość

Lakton Kwasu Glukonowego (LKG) E575, znany również jako glukonolakton, to dodatek do żywności o numerze E E575 stosowany jako środek konserwujący, zakwaszający, marynujący lub spulchniający. Jest to lakton kwasu D-glukonowego. Czysty kwas glukonowy to biały, bezwonny, krystaliczny proszek. Chociaż jest uważany za bezpieczny, niektórzy są przekonani, że ma potencjalnie niebezpieczne skutki dla zdrowia.

Co to jest Glukonolakton E575?

Kwas glukonowy E575 to biały, krystaliczny proszek, prawie bezwonny, dobrze rozpuszczalny w wodzie, o lekko słodkim smaku. Jest wielofunkcyjnym dodatkiem do żywności, który może być stosowany jako stężacz białek, zakwaszacz, spulchniacz, konserwant, przyprawa i utrwalacz koloru.

Gdzie występuje Lakton Kwasu Glukonowego E575?

Glukonolakton E575 powszechnie występuje w miodzie, sokach owocowych, winie czy w serze, można go również znaleźć w wielu produktach sfermentowanych czy w mięsie np. w salami.

Możliwe skutki uboczne Glukonolaktonu E575

Chociaż Glucono Delta Lactone E575 jest ogólnie uważany za bardzo bezpieczny i skuteczny suplement, mogą wystąpić drobne skutki uboczne. Działania niepożądane które mogą wystąpić:

  • Podrażnienie pęcherza.
  • Ból pleców.
  • Biegunka.

Czy kwas laktonowy E575 jest szkodliwy?

E575 jest ogólnie uznawany za bezpieczny (GRAS) to amerykańska agencja ds. Żywności i leków (FDA) oznaczająca, że ​​substancja chemiczna lub substancja dodana do żywności jest uważana za bezpieczną przez ekspertów, a zatem jest zwolniona ze zwykłej federalnej ustawy o żywności, lekach i kosmetykach (FFDCA) wymagania dotyczące tolerancji dodatków do żywności. Kwas laktonowy E575 jest uważany za bezpieczny.

Specjalne środki ostrożności

Istnieje wiele obaw związanych z dietą i odżywianiem dla noworodków, dzieci i kobiet w ciąży, są to osoby  wrażliwe na E575. Lepiej skonsultuj się z lekarzem, jeśli chcesz przyjmować kwas glukonowy w ciąży lub podać je dziecku.

źródła:

https://www.ams.usda.gov/sites/default/files/media/Glucono%20Delta%20Lactone%20TR.pdf

https://www.sciencedirect.com/topics/agricultural-and-biological-sciences/glucono-delta-lactone

Daria Wasilewska

 

Nazywam się Daria Wasilewska i 
jestem twórcą DMP.
Interesuję się zdrowym 
i nieinwazyjnym odchudzaniem,
a także prostymi 
sposobami na efektywne treningi!
Jestem także
doktorem neurologii, pisarzem,
byłym dietetykiem i dumną foodistką.
DMP uczy, jak być zdrowym
i schudnąć bez diety.
Ponieważ życie powinno być niesamowite.

View all posts by Daria Wasilewska →

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *