Obietnica jest pociągająca: czy ciepło wytwarzane z pikantnych potraw może faktycznie stopić tkankę tłuszczową i pomóc w szybszym uzyskaniu płaskiego brzucha?
Pikantne potrawy a metabolizm
Ostre przyprawy pozwalają ludziom spalać do 1000 kalorii więcej dziennie od osób, które nie stosują ostrych przypraw w swojej diecie.
Twoja podstawowa przemiana materii osiąga szczyt po zjedzeniu pikantnej kuchni, i pomaga organizmowi w trawieniu i metabolizowaniu spożywanych pokarmów.
Jedzenie produktów bogatych w pieprz cayenne i curry wystarczy.
Badania wykazały, że pikantny posiłek, taki jak jagnięcina Vindaloo szefa kuchni Tandoor (ich najostrzejsze danie), może zapewnić przejściowy wzrost metabolizmu o około 8% większy niż typowe tempo metabolizmu danej osoby.
Wykazano, że przyprawa kapsaicyna nie tylko działa wyszczuplająco, ale także rozrzedza krew, pomagając zapobiegać powstawaniu zakrzepów.
Czy ostre przyprawy są zdrowe?
- Curry to pikantna mieszanka przypraw o działaniu leczniczym, takich jak kurkuma, kardamon, chili, kminek i kolendra, która czyni cuda dla zdrowia.Niektóre przyprawy, zwłaszcza te ostre, zawierają fitochemikalia, które zapobiegają uszkodzeniom komórek i innym przewlekłym dolegliwościom. Uważa się, że proszek curry jest dobry dla mózgu, poprawia pamięć i chroni przed chorobą Alzheimera i rakiem. Tak więc, jeśli uważasz, że curry najlepiej nadaje się do przyprawiania mdłych potraw, weź pod uwagę korzyści zdrowotne, mogą cię zaskoczyć.
- Nasiona kolendry mają reputację wspierających zdrowie, nasiona kolendry znajdują się wysoko na liście przypraw leczniczych, idealnych do regeneracji po treningu. Kolendra jest tradycyjnie określana jako roślina „przeciwcukrzycowa”, a nawet ma właściwości przeciwzapalne. Kolendra była ostatnio badana pod kątem jej działania obniżającego poziom cholesterolu.
- Imbir to zioło, ale często jest nazywany przyprawą, a w wielu krajach uważa się, że jest lekarstwem na wiele dolegliwości. Mówi się, że imbir leczy migreny, zmniejsza obrzęk stawów u osób cierpiących na reumatoidalne zapalenie stawów oraz skraca objawy grypy i przeziębienia. Imbir jest podstawowym składnikiem kuchni indyjskiej.
- Papryka jest faktycznie wytwarzana z mielonej suszonej papryki i papryki chili, a jej ostrość będzie się różnić. Chociaż papryka jest używana głównie do nadawania aromatu, zawiera przeciwutleniacze i kilka witamin.