Czy olej z awokado jest zdrowy? Na włosy, skórę do gotowania i nie tylko!

czy olej z awokado jest zdrowy

Korzyści jakie przynosi awokado i olej z awokado nie zostały zauważone od razu. W Internecie toczy się debata na temat pochodzenia słowa awokado. Niektóre raporty mówią, że pochodzi od słowa ahuacatl, które jest azteckim slangiem oznaczającym jądro. Ponieważ owoce stawały się coraz bardziej popularne, słowo to nie nadawało się do marketingu, więc rolnicy zmienili nazwę na „awokado”, a nawet zwrócili się do wydawców słownikowych o aktualizację wpisu. Z ich strony niezłe posunięcie, bo „tost z awokado” brzmi o wiele bardziej apetycznie niż… ta druga rzecz.

Czy olej z awokado jest zdrowy?

W latach 80., kiedy diety niskotłuszczowe były chwalone jako pewna droga do utraty wagi, ludzie unikali awokado ze względu na zawartość tłuszczu. Około półtorej dekady później, kiedy rozeszła się wieść, że różne tłuszcze mają różne funkcje w organizmie, awokado ponownie uznano za pożądany dodatek ze względu na zawartość tłuszczu jednonienasyconego. Wraz ze wzrostem ruchów pierwotnych i ketonowych ludzie przyjmują teraz te tłuszcze, a awokado jest uważane za pożyteczną żywność, która pasuje do zdrowego stylu życia.

Zalety oleju z awokado na skórę

Dzięki naturalnie występującym składnikom odżywczym i szeregowi kwasów tłuszczowych nic dziwnego, że skóra uwielbia olej z awokado. Wraz ze wzrostem popytu na produkty naturalne olej z awokado staje się coraz częstszym składnikiem produktów do pielęgnacji skóry, od kremów nawilżających po olejki do twarzy i zabiegi.

Nie ma dużych  badań nad korzyściami oleju z awokado na skórę, ale kilka badań pokazuje jego potencjał jako wartościowego składnika skóry:

  • Szczury karmione olejem z awokado przez pewien czas wykazywały zwiększony poziom kolagenu w skórze.
  • Krem do skóry zawierający olej z awokado w połączeniu z kilkoma innymi olejkami wykazał działanie przeciwbakteryjne, szczególnie przeciwko Staphylococcus pseudintermedius i Malassezia pachydermatis.
  • Wydaje się, że olej z awokado zwiększa zwiększoną produkcję kolagenu i zmniejsza stan zapalny podczas gojenia ran
  • Olejek z awokado jest uznawany za lek na łuszczycę

Jeśli chcesz poeksperymentować, wypróbuj go jako bazę w maseczce DIY. Napełnij małą butelkę trzema łyżkami oleju z awokado i jedną łyżką lekkiego oleju, takiego jak olej MCT. Dodaj jedną kroplę olejku eterycznego, takiego jak kadzidło lub róża. Wstrząśnij, aby połączyć i nakładaj po jednej kropli na skórę. (Zawsze testuj nowe produkty przed użyciem ich wszystkich).

Wartości odżywcze oleju z awokado

Jedna łyżka oleju z awokado Primal Kitchen® zawiera 120 kalorii i 14g tłuszczu. Nie jest znaczącym źródłem sodu, węglowodanów ani białka.

Skład kwasów tłuszczowych oleju z awokado
Jedną z głównych zalet oleju z awokado jest jego skład kwasów tłuszczowych. Większość marek czystego oleju z awokado ma około:

11% tłuszczów nasyconych
13% wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (PUFA)
Ponad 70% tłuszczów jednonienasyconych (MUFA)
Tłuszcze nasycone i jednonienasycone to stabilne tłuszcze, których organizm może używać; tłuszcze wielonienasycone mają tendencję do łatwego utleniania 6

olej awokado właściwości

Olej z awokado vs oliwa z oliwek

Olej z awokado i oliwa z oliwek są do siebie podobne pod wieloma względami, ale różnice mogą pomóc Ci zdecydować, który z nich wyciągnąć z szafki do różnych zastosowań.

Tłuszcze jednonienasycone
Oliwa z awokado i oliwa z oliwek są bogate w kwas oleinowy, jednonienasycone tłuszcze, który według badań mogą pomóc obniżyć ciśnienie krwi,  mogą korzystnie wpływać na układ odpornościowy, i są potencjalnie przyjazny dla lipidów we krwi.

Zawartość przeciwutleniacza
Zarówno olej z awokado, jak i oliwa z oliwek zawierają szereg przeciwutleniaczy. Wysokiej jakości olej z awokado z pierwszego tłoczenia zawiera luteinę, karotenoid 11, który może korzystnie wpływać na zdrowie oczu i skóry. Olia z oliwek zawiera witaminę E, beta-karoten, luteinę i inne, które mają szereg właściwości.  Korzyści z luteiny zależą od tego, ile luteiny faktycznie znajduje się w oleju z awokado, co zależy od wielu czynników – jakości awokado, metod przetwarzania itp.

Olej z awokado: zwykły czy extra virgin?

Istnieje kilka kluczowych różnic między olejem z awokado a olejem z awokado z pierwszego tłoczenia.

Smak

Olejek z awokado ma neutralny smak. Olej z awokado z pierwszego tłoczenia ma bogaty, maślany smak i może mieć ziemisty lub grzybowy podtekst.

Przeznaczenie

Ponieważ olej z awokado ma neutralny smak, dobrze sprawdza się w większości przepisów jako olej kuchenny. Olej z awokado extra virgin nadaje się do gotowania, ale jego bogaty smak najlepiej prezentuje się jako olej wykończeniowy lub razem z kilkoma prostymi składnikami do szybkiego podrzucania sosu do sałatek.

Zastosowania olejku z awokado

Gotowanie

Możesz użyć olejku z awokado zamiast dowolnego oleju kulinarnego o neutralnym smaku.

W kuchni ole można wykorzystać  do smarowania patelni przed pieczeniem.
Możesz również użyć surowego oleju z awokado, na przykład w domowych sosach sałatkowych lub skropionego jako olej do wykańczania. Bogaty, maślany smak oleju z awokado z pierwszego tłoczenia dobrze pasuje do tych zastosowań.

Olej z awokado jest wyjątkowy, ponieważ zawiera głównie tłuszcze jednonienasycone, które można podgrzać do ponad 234°C.. To sprawia, że ​​jest to idealny olej do kuchenki, ponieważ smażenie może przekraczać punkty spalania wielu innych olejów.

Smażenie

Ponieważ olej z awokado można podgrzać do tak wysokiej temperatury bez spalania, jest to fantastyczny olej do smażenia. Dopóki temperatura nie przekracza 240 stopni, jesteś bezpieczny.

Olejek z awokado do włosów

Niektórzy używają olejku z awokado tak jak każdego innego olejku do włosów lub pomady, aby zwalczyć puszenie się i ujarzmienie włosów, tworząc gładsze, łatwiejsze do układania włosy. Każdy ma inne włosy, więc najlepiej sprawdzić, kiedy masz czas na ich umycie i zmienić stylizację, jeśli nie pasuje do Twojego rodzaju włosów.

Awokado naturalnie zawiera biotynę. Ponieważ niedobór biotyny wiąże się z przerzedzeniem włosów, ludzie stosowali zabiegi na skórę głowy na bazie oleju z awokado, aby stymulować wzrost włosów. To nie zostało zbadane, ale spróbuj tego, jeśli chcesz, i monitoruj swoje włosy pod kątem zmian. Inni łączą go z innymi składnikami, takimi jak olej kokosowy czy masło shea, i stosują jako nawilżającą maskę do włosów lub kurację olejową na gorąco. W olejku z awokado nie ma mierzalnej ilości biotyny, więc jeśli ludzie widzą efekt stosowania tych maseczek do włosów, prawdopodobnie jest to bardziej spowodowane korzystnym dla skóry działaniem kwasów tłuszczowych.

Jak wybrać odpowiedni olej z awokado

Wiele olejków z awokado na półkach może być zjełczałych (silnie utlenionych) lub zafałszowanych (pokrojonych tańszymi, mniej pożądanymi olejami, takimi jak sojowy). To konsument musi odrobić pracę domową i znaleźć godną zaufania markę, abyś wiedział, że olej w butelce pasuje do tego, co jest napisane na zewnętrznej stronie butelki.

Czego szukać

Aby upewnić się, że olej z awokado jest wysokiej jakości, szukaj następujących cech:

  • Minimalnie ogrzewany. Nadmierne ciepło niszczy korzystne związki zawarte w olejku z awokado, co stwarza możliwość utleniania. To może zmienić zdrowy olej w taki, który może potencjalnie wyrządzić szkody.
  • Bez GMO. W zależności od tego, jak to się robi, genetycznie zmodyfikowane awokado może zmienić równowagę kwasów tłuszczowych i składników odżywczych w produkcie końcowym.
    Wyciągany mechanicznie. Wirówka to najlepszy sposób na ekstrakcję oleju z awokado, ponieważ może utrzymać niskie temperatury i nie ma potrzeby stosowania rozpuszczalników.
  • Przetwarzane bez rozpuszczalników. Chcesz uniknąć rozpuszczalników, takich jak heksan, które są usuwane pod koniec ekstrakcji, ale wiele olejów ekstrahowanych rozpuszczalnikiem ma ślady heksanu. Prawdopodobnie nie chcesz jeść rozpuszczalników chemicznych.
  • Extra virgin, jeśli chcesz dodać bogactwa. Olej z awokado z pierwszego tłoczenia jest wyjątkowo bogaty i ma subtelny ziemisty smak, który dodaje czegoś wyjątkowego do sałatek lub warzyw gotowanych na parze.

Po czym rozpoznać że olej z awokado jest zepsuty?

  • Aromat. Zjełczały olej wydziela słaby zapach plastiku lub rozcieńczalnika do farb. Świerzy olej z awokado może pachnieć trawą lub ziemią, co jest dobrą rzeczą.
  • Spalanie. Jeśli olej z awokado pali się na patelni poniżej 230 stopni , może nie być czysty. Olej z awokado wytrzymuje smażenie na patelni na średnim ogniu.
  • Kolor. Olej z awokado powinien mieć kolor od bladożółtego do zielonego, w zależności od regionu i przetwarzania.
  • Data. Kup olejek z awokado, który możesz zużyć przed upływem terminu ważności wydrukowanego na butelce.

Nie wahaj się skontaktować się z producentami oleju z awokado i zapytać o ich proces ekstrakcji oleju.

Jak kupować i przechowywać olej z awokado

Ponownie sprawdź datę ważności przed zakupem i upewnij się, że będziesz dobrze z niej korzystać w tym czasie. Poszukaj oleju z awokado w pojemnikach z ciemnego szkła, ponieważ światło szybciej degraduje olej. Olejek z awokado możesz przechowywać w ciemnej szafce lub spiżarni, z dala od bezpośredniego światła słonecznego i ciepła.

awokado proces wytwarzania

Daria Wasilewska

 

Nazywam się Daria Wasilewska i 
jestem twórcą DMP.
Interesuję się zdrowym 
i nieinwazyjnym odchudzaniem,
a także prostymi 
sposobami na efektywne treningi!
Jestem także
doktorem neurologii, pisarzem,
byłym dietetykiem i dumną foodistką.
DMP uczy, jak być zdrowym
i schudnąć bez diety.
Ponieważ życie powinno być niesamowite.

View all posts by Daria Wasilewska →

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *