Jak długo mięso może wytrzymać w zamrażarce?

Dłużej, niż się spodziewałeś, przynajmniej jeśli martwisz się, że zachorujesz. Wiele osób chce mieć trochę więcej jedzenia w tych dniach, a wtedy oczywiście dobra zamrażarka jest najważniejsza. Istnieje jednak duża różnica w tym, jak długo różne rodzaje mięsa pozostają w zamrażarce. Aby zapewnić najlepszy do spożycia mięsa okres przydatności, ważne jest, aby ograniczyć wzrost bakterii w mięsie przechowywanym w lodówce., czyli ograniczyć dostęp tlenu (powietrza). Ale kiedy wkładasz mięso do zamrażarki, rozwój bakterii zatrzymuje się. Dzięki temu nie musisz się martwić, że produkty są przechowywane w zamrażarce i jesteś spokojny, że masz dość jedzenia. Ale kiedy mówimy o trwałości produktów w zamrażarce, chodzi także o smak, który pogarsza się wraz z upływem czasu przechowywania produktów.

Właściwe przechowywanie w lodówce zapewnia bezpieczeństwo produktów na krótki okres. Aby je przechować na dłużej należy włożyć je do zamrażarki. Mięso, które było w zamrażarce zbyt długo, może mieć zmieniony smak. Nie zachorujesz z powodu zjedzenia takiego mięsa, ale też nie będziesz z tego powodu zadowolony.

Masz kilka możliwości pakowania mięsa. W celu zamrożenia można je zapakować próżniowo lub owinąć folią. Nie ma znaczenia, której z tych metod używasz. Ważne jest to, żeby mięso było owinięte ciasno. W zamrażarce jest ciemno, więc nie ma to większego znaczenia jak zawiniesz, oby zawinięcie było ciasne. Naukowcy potwierdzili, że tylko gęsta folia lub plastik działa równie dobrze na przechowywanie mięsa. Następnie dobrze jest owinąć je szarym papierem, aby w ten sposób zabezpieczyć przed powstaniem dziur w folii plastikowej, jeśli przekładamy często w zamrażarce. Gdy w opakowaniu jest dziura, ryzykujesz, że mięso stanie się „liofilizowane”, co oznacza, że może stać się suche i mieć nieco brzydką konsystencję w miejscu, w którym pojawia się otwór w opakowaniu. Ryzykujesz wtedy także, że mięso psuje się szybciej. Nie zachorujesz po zjedzeniu takiego mięsa, które zostało tak zapakowane, ale potrawy z niego przygotowane mogą być ” takie sobie”. Podziel mięso na odpowiednie części. Jeśli masz większą ilość mięsa do zamrożenia, zaleca się podzielenie go na porcje przed umieszczeniem w zamrażarce. Lepiej jest podzielić na kilka mniejszych kawałków niż zamrozić duży. Jeśli kupiłeś duży kawał mięsa, lepiej zapakować dwa niż zamrozić cały kawałek. Wtedy mięso można wykorzystać ekonomiczniej, czyli nie trzeba wyjmować całego kawałka i być może odkładać to, czego jeszcze nie użyjemy.

zobacz też: https://dmp.org.pl/diety/zdrowe-odchudzanie/

Uważaj na zamrażanie.

Nie jest dobre dla konsystencji mięsa, jeśli zamrażanie trwa długo. Dlatego zaleca się naciśnięcie przycisku zamrażania na zamrażarce przed zamrożeniem produktów mięsnych, a zwłaszcza, jeśli trzeba zamrażać większe ilości. Wskazane jest również rozkładanie towarów w zamrażarce nieco na zewnątrz. Jeśli masz dużo do zamrożenia, zaleca się uzupełnienie zamrażarki do połowy i dopełnienie następnego dnia, wtedy produkty zamarzają szybciej. Krytyczną fazą zamrażania jest moment, w którym mięso powinno wzrosnąć z temperatury plus 1 stopień do minus 1 stopień. Im dłużej mięso przechodzi z niezamrożonego do zamrożonego, tym większa szansa na krystalizację, a ty nie masz na to wpływu, może to zepsuć konsystencję mięsa. W przemyśle stosuje się tunele zamrażające zarówno przy wietrze, jak i 30 stopniach minusowych, aby proces ten od plus 1 stopnia do minus 1 stopnia przebiegał tak szybko, jak to możliwe. Niestety zamrażanie jest procesem, którego nie należy tak bardzo polecać.

Pakuj mądrze.

Jeśli zamierzasz zamrozić paczki na przykład z kilkoma kotletami lub innymi rzeczami w kawałkach, zaleca się zamrożenie ich jako płaskich paczek, a nie w wysokich stosach. Często należy pakować je w płaskie opakowania po produktach pokrojonych w plasterki, a nie jeden kawałek na drugi. Pomaga to zarówno w zamrażaniu, jak i rozmrażaniu. Podczas zamrażania zamarza szybciej, ponieważ zajmuje mniej czasu, niż wtedy gdy położymy produkty obok siebie jeden na drugim.Jeśli plastry są pakowane pojedynczo, łatwiej jest odłamać potrzebną liczbę, gdy mięso jest jeszcze w stanie zamrożonym.

Zły pomysł na „uratowanie” mięsa.

Czasem się tak zdarza, że o czymś zapomniałeś i zauważasz, że kończy się okres przydatności do spożycia mięsa, które przechowujesz w lodówce. Złym pomysłem jest „ratowanie mięsa”, którego okres ważności do spożycia wkrótce upływa. Nie jest mądrze próbować „oszczędzać mięso”, którego okres przydatności do spożycia minął i wkładać go do zamrażarki. Mięso należy zamrażać, gdy jest jeszcze świeże. Bakterie nie umierają, gdy je zamrozisz, po prostu zatrzymujesz wzrost bakterii. Ale kiedy znów rozmrozisz to mięso, to następuje„pełny atak” bakterii. W takiej sytuacji lepiej jest przygotować jedzenie z mięsa, które nie było mrożone.

Okres przydatności do spożycia prawie wygasł w dniu?

Zamrażanie żywności, której wkrótce upływa termin ważności nie jest niebezpieczne, ale zawsze najlepiej jest zamrozić taką żywność, gdy termin przydatności do spożycia jest wciąż nieco oddalony. Jeśli produkt jest prawidłowo przechowywany, to możesz zamrozić go nawet wówczas, gdy zbliża się koniec daty przydatności do spożycia.W większości przypadków istnieje również margines bezpieczeństwa w odniesieniu do okresu trwałości. Ale gdy zbliża się okres przydatności do spożycia, czas go zjeść, bo wtedy zwiększa się ilość bakterii.

Zasadniczo zachęca się do kupowania świeżego mięsa, gdy jest ono potrzebne, i nie kupowania mięsa w celu zamrożenia go. Ogólnie rzecz biorąc, nie ma nic dobrego w przechowywaniu mięsa w zamrażarce. A jeśli chcesz kupić produkty mięsne, aby je zamrozić, najlepiej kupić to, co już jest zamrożone w sklepie Lepiej kupić mrożony filet z kurczaka niż kupić świeży i go zamrozić.

Mamy tego dość?

>> zobacz tabletki na odchudzanie

Często zadajemy sobie pytania dotyczące okresu przydatności do spożycia mięsa. 95-procentowy problem dotyczy tego, czy możesz być chory z powodu spożycia mięsa, które zbyt długo było w zamrażarce? Wielu naukowców twierdzi, że nie zachorowanie jest ważniejsze niż smak.

Rozmrażanie: najlepszy sposób.

Najlepszym sposobem rozmrażania mięsa jest albo lodówka, albo zimna woda. Nie zaleca się przygotowywania jedzenia bezpośrednio z mięsa zamrożonego, ponieważ może wtedy szybko stać się bardziej suche i twardsze. Najlepiej zaplanować i wyjąć je z wyprzedzeniem jednego lub dwóch dni, lub rozmrozić w zimnej wodzie, ale potem trzeba je owinąć folią. Ostatnio mówi się, że najlepszym sposobem rozmrażania mrożonego mięsa i ryb jest zimna woda. Jedną z rzeczy jest najlepiej spożyć produkty przed datą utraty ważności.

Zazwyczaj zaleca się zamrożenie jedzenia tak wcześnie, jak to możliwe, jeśli zauważysz, że nie możesz go zjeść przed upływem terminu przydatności. Zwróć uwagę, że mrożone produkty mają krótszy okres przydatności do spożycia podczas rozmrażania niż świeże. Jeśli wiesz, że zjesz jedzenie w okresie przydatności do spożycia, zostaw je w lodówce. Zatem masz na myśli, że zachowujesz lepszą jakość, niż jeśli w międzyczasie byś je zamroził.

źródłą:

https://www.womansday.com/food-recipes/food-drinks/a51056/how-long-can-meat-stay-safely-frozen/

https://www.hindawi.com/journals/jfq/2018/4691542/