10 Ziół, które pomogą nam obniżyć poziom cholesterolu

zioła na cholesterol

Oto zioła, które pomogą nam przy wielu dolegliwościach oraz obniżą poziom cholesterolu we krwi:

Czosnek pospolity

należy wiedzieć, że olejek eteryczny z czosnku o charakterystycznym ostrym zapachu zawiera allicynę – jest to związek działający na wiele grzybów i bakterii, ale też obniżający poziom cholesterolu i ciśnienie.

Zmiażdżone ząbki czosnku w zalewie octowej, dodane do sałatek lub innych potraw, skutecznie wzmacniają także układ odpornościowy oraz zapobiegają infekcjom.

Warto dodać, że czosnek jest jedną z najczęściej stosowanych w kuchni przypraw, świetnie nadających się do twarogu, mięsa oraz warzyw.

Lucerna siewna

lucerna siewna

należy wiedzieć, że proszek z lucerny obniża poziom cholesterolu o 20% dzięki saponinom, które posiadają zdolność łączenia się z cholesterolem, przez co nie zostaje on ponownie wchłonięty w jelitach, tylko usunięty z organizmu.

Lucernę podobnie jak kozieradkę (o której później powiemy), uprawia się z siewu nasion w drugiej połowie kwietnia. Najlepiej kiełkuje wtedy, kiedy gleba jest wilgotna.

Mniszek lekarski

należy wiedzieć, że działa przede wszystkim żółciopędnie, ale pamiętajmy o tym, że napary z mniszka korzystnie wpływają na poziom trójglicerydów i cholesterolu we krwi.

W tym celu zalecane jest wypijanie około pół szklanki naparu przygotowanego z mniszka lekarskiego.

Karczoch zwyczajny

należy wiedzieć, że liście karczocha zwyczajnego zawierają pochodne kwasu dwukawowochinowego, dzięki któremu poziom cholesterolu możemy obniżyć nawet o 15%, ale obniża także poziom trójglicerydów.

Wystarczy, że podgotujemy kilka liści karczocha na wolnym płomieniu przez 5-6 minut czasu i regularnie później będziemy pić odwar. Warto dodać, że ze względu na jego gorzki smak, najlepiej pić na zimno.

Ostryż długi oraz ostryż jawajski

należy wiedzieć że są to zioła, z których otrzymuje się kurkumę, czyli przyprawę o charakterystycznej żółtej barwie, wchodzącą w skład curry.

Ostryż nie tylko obniża poziom cholesterolu, ale również zmniejsza blaszkę miażdżycową, co prowadzi do lepszego przepływu krwi przez tętnice wieńcowe.

Polecamy: Woda z cytryna na odchudzanie

Warto wiedzieć, że roślinę tę możemy uprawiać w Polsce – cebule ostryżu wysadzamy wiosną do doniczek. Możemy je pozostawić w domu lub na lato wynieść do ogrodu.

Cebulki są sprzedawane w sklepach ogrodniczych jak rośliny ozdobne – kwitną od maja do czerwca.

Siemię lniane

należy wiedzieć, że nazywane jest polskimi nasionami chia. Len zawiera między innymi karotenoidy, związki fenolowe, flawonoidy, antocyjany, a także witaminę E, C i błonnik.

Jest dobrym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny Omega-3 i Omega-6, a w celu obniżenia poziomu cholesterolu możemy stosować w kuchni olej z lnu tłoczony na zimno (do sałatek, chleba, duszonych warzyw) lub siemię lniane.

Siemię, tak jak sezam, możemy uprażyć na suchej patelni i dodawać do kanapek, sałatek, twarogu czy jogurtu, ale możemy także zaparzać nasiona i pić „kleik”, który pomaga między innymi w problemach gastrycznych.

Czarnuszka siewna

należy wiedzieć, że jej nasiona bogate są w tłuszcze roślinne, w tym niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny Omega-3 i Omega-6 oraz sterole roślinne (fitosterole), przede wszystkim stigmasterol, betasitosterol i kampesterol – korzystnie wpływają na poziom cholesterolu.

Nasiona czarnuszki możemy dodawać do chleba pieczonego w domu, ale też do sałatek czy twarogu. Olej z czarnuszki tłoczony na zimno posiada charakterystyczny zapach oraz smak, i przypomina nieco zapach benzyny.

Kozieradka

należy wiedzieć, że długie stosowanie mąki z nasion kozieradki (około 25 g dziennie) może obniżyć poziom cholesterolu nawet o 25%.

Możemy ją uprawiać w ogrodzie jako roślinę jednoroczną – nasiona wysiewa się w kwietniu na dobrze nasłonecznionej grządce. Z początkiem jesieni z rośliny będzie można zebrać owoce – strąki, zawierające po 12-20 cennych nasion kozieradki.

Zielona herbata

należy wiedzieć, że składniki obecne w zielonej herbacie przyczyniają się do spadku cholesterolu LDL we krwi, a także uzyskania odpowiednich proporcji pomiędzy poszczególnymi frakcjami cholesterolu.

Warto dodać, że zielona herbata zawiera również polifenole, które zwalczają wolne rodniki, chroniąc w ten sposób wiele narządów, także serce.

Imbir lekarski

należy wiedzieć, że korzeń lub kłącze imbiru lekarskiego to kolejny środek naturalny obniżający poziom cholesterolu i przyśpieszający krążenie krwi.

Nalewka z imbiru (trzy razy dziennie po 20 kropli) poprawia krążenie krwi. Imbir możemy uprawiać sadząc do doniczek fragmenty podzielonego kłącza.

Możemy wykorzystać świeże kłącza kupione w celach spożywczych, ale bez śladów butwienia czy gnicia. Przed sadzeniem, podzielone kłącza trzeba podsuszyć przez kilka godzin, a następnie umieścić w przewiewnej, żyznej ziemi.

Powinniśmy im zapewnić temperaturę 20-25 stopni Celsjusza, pamiętając o podlewaniu i najlepiej doniczkę przykryjmy folią dla utrzymania wysokiej wilgotności.

Należy wiedzieć, że folię zdejmuje się, kiedy zaczną pojawiać się pędy, co ma miejsce zwykle po 4-6 tygodniach czasu.

Daria Wasilewska

 

Nazywam się Daria Wasilewska i 
jestem twórcą DMP.
Interesuję się zdrowym 
i nieinwazyjnym odchudzaniem,
a także prostymi 
sposobami na efektywne treningi!
Jestem także
doktorem neurologii, pisarzem,
byłym dietetykiem i dumną foodistką.
DMP uczy, jak być zdrowym
i schudnąć bez diety.
Ponieważ życie powinno być niesamowite.

View all posts by Daria Wasilewska →

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *