Cukier

Czy cukrzyca bierze się z cukru?

To ten wpis miał pojawić się wczoraj 🙂 Do jego stworzenia zainspirował mnie… pewien demotywator i niepokojące komentarze, które w odniesieniu do niego publikowano. Poczułam się w obowiązku wyjaśnienia – czy cukrzyca bierze się z cukru, czy nie? Na początek zobaczcie, o co w ogóle mi chodzi:

Widziałam też podobne komentarze na facebooku, ale teraz nie umiem ich już znaleźć 🙁 Zastanawiałam się, czy rozpisywać się na ten temat, zamęczać Was szczegółami… Doszłam do wniosku, że lepiej będzie po prostu zaznaczyć, że istnieją dwa typy cukrzycy, których przyczyny znacząco się od siebie różnią i pokrótce te przyczyny opisać.

Co to cukrzyca?

Tak więc, cukrzyca typu 1 faktycznie nie ma zbyt wiele wspólnego z zawartością cukru w naszej diecie. Jest to choroba autoimmunologiczna, która charakteryzuje się całkowitym brakiem insuliny w organizmie. Stan ten jest spowodowany pojawieniem się we krwi, pod wpływem czynnika wyzwalającego, przeciwciał zwalczających komórki wysp trzustkowych, produkujących insulinę. Dotyczy to zwykle dzieci, przebiega gwałtownie, z koniecznością substytucji brakującego hormonu.

zobacz też: https://dmp.org.pl/tabletki-odchudzajace/tabletki-na-odchudzanie-hit-czy-kit/

Cukrzyca typu 2 jest za to typowym efektem prowadzenia nieprawidłowego stylu życia. Łączy zarówno mniejszą produkcję insuliny, jak i spadek wrażliwości tkanek na jej działanie, czyli tzw. insulinooporność. Insulinooporność rozwija się zwykle wcześniej, niż cukrzyca. W związku z jej istnieniem, komórki trzustki wydzielają coraz więcej insuliny, aż w końcu nie dają już sobie rady i dochodzi do hiperglikemii, a w konsekwencji – do jawnej cukrzycy. Istnieje wiele czynników środowiskowych, które mogą doprowadzić do tej choroby, a są to np.: nadwaga i otyłość, siedzący tryb życia, zespół metaboliczny, czynniki żywieniowe. Wśród błędów żywieniowych, które prowadzą do wystąpienia cukrzycy typu 2, znajdują się:

  • nadmierna ilość energii dostarczana z pożywienia (czyli najzwyczajniej mówiąc, przejadanie się)
  • zbyt duże spożycie tłuszczów zwierzęcych
  • za duży udział produktów zawierających łatwo przyswajalne węglowodany (czyli właśnie nasz cukier niezgody)
  • zbyt mała ilość w diecie błonnika, witamin, składników mineralnych.

Gdybym miała pisać o szczegółach, ten post zająłby kilometr. Skupiłam się na podkreśleniu podstawowej różnicy i odpowiedzi na pytanie: skąd bierze się cukrzyca? Jeśli coś Was zainteresowało i chcecie dowiedzieć się więcej, śmiało pytajcie w komentarzach! Postaram się rozwiać ewentualne wątpliwości 🙂

Przyznajcie szczerze: wiedziałyście o typach cukrzycy i czynnikach, które ją wywołują? Ja ostatecznie przyswoiłam to sobie dopiero na studiach… W szkole nie było to zbytnio poruszane. A jak ta kwestia wygląda u Was?

 

źródło: https://www.medonet.pl/zdrowie/zdrowie-dla-kazdego,cukrzyca-w-badaniach-laboratoryjnych,artykul,1700086.html

Post Author: admin

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *