Kwasy Tłuszczowe Omega 3

Myślę, że większość z Was słyszała kiedyś o kwasach tłuszczowych omega 3 i ich pozytywnym działaniu na zdrowie. Dzisiaj postaram się przekazać Wam więcej konkretów na temat WNKT – wielonienasyconych niezbędnych kwasów tłuszczowych.

WNKT występują głównie w tłuszczach roślinnych. Należą do nich kwasy: linolowy (omega 6) i alfa-linolenowy (omega 3). Są one prekursorami dwóch rodzin kwasów wielonienasyconych. Dlaczego nazywamy je niezbędnymi? Po prostu, muszą być dostarczane z pożywieniem, ponieważ nasz organizm nie jest zdolny do ich samodzielnej syntezy. W wyniku przemian powstają kwasy: gamma-linolenowy (omega 6), arachidonowy (omega 6), eikozapentaenowy (omega 3) i dokozaheksaenowy (omega 3).

 

Jaką pełnią rolę w organizmie? Okazuje się, że mają szeroki zakres działań:

 

  • stanowią składnik błony komórkowej
  • przyspieszają transport i wydalanie cholesterolu, co powoduje obniżenie jego stężenia
  • obniżają stężenie trójglicerydów
  • obniżają ciśnienie (poprzez rozszerzenie naczyń krwionośnych)
  • są składnikiem niezbędnym do syntezy hormonów tkankowych – niektóre z nich zapobiegają chorobom układu krążenia
  • hamują agregację płytek krwi w naczyniach krwionośnych – mają działanie przeciwzakrzepowe
  • zapobiegają arytmii serca
  • są niezbędne dla prawidłowego rozwoju płodu i dziecka do drugiego roku życia – ich niedobór w tym okresie może skutkować zaburzeniami w rozwoju umysłowym, zmianami skórnymi, mniejszą odpornością na infekcje, problemami ze wzrokiem, ogólnie pojętym gorszym rozwojem fizycznym niż u rówieśników bez niedoboru
  • o dorosłych niedobory rzadko notowane, ich objawem może być szorstka, łuszcząca się skóra (po wykluczeniu innych chorób przebiegających z tym objawem)

Ponieważ kwasy omega 3 i omega 6 konkurują o te same enzymy, należy pamiętać by stosunek kwasu linolowego do alfa-linolenowego mieścił się w zakresie 5-10.

 

Oto główne źródła, w których znajdziemy WNKT:

 

Kwas linolowy (omega 6) Kwas alfa-linolenowy (omega 3) Kwasy: eikozapentaenowy (EPA) i dokozaheksaenowy (DHA) (omega 3)
olej słonecznikowy

olej kukurydziany

olej sojowy

olej z pestek winogron

margaryny z powyższych olejów

olej lniany

olej rzepakowy

olej sojowy

orzechy włoskie

tłuste ryby morskie:

makrela

śledź

szprotka

łosoś

sardynka

tuńczyk

halibut

preparaty farmaceutyczne omega-3

Warto podkreślić, że omega-3 to jedyny składnik pokarmowy, który żywieniowcy zalecają brać także w formie suplementów diety. Dla mnie to całkiem dobre rozwiązanie – nie cierpię ryb i nie potrafię się przemóc, dlatego codziennie łykam 2 kapsułki, które razem dają mi 1 gram oleju rybiego.

 

Co wiedziałyście do tej pory o WNKT? Bierzecie suplementy z omega-3?

 

Post Author: admin

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *