Jeśli chcesz zgubić kilka kilogramów, w krótkim czasie zastanów się nad dietą kapuścianą. Dzięki niej jesteś w stanie zgubić od 3 do 6 kilogramów w tydzień. Co ciekawe dieta kapuściana, inaczej nazywana szwedką, kanadyjską lub kalifornijską, dostępna jest także w formie tabletek odchudzających. Teraz już wiesz jak schudnąć.

Dieta kapuściana – zalety

Przede wszystkim jest niskokaloryczna i prosta w przygotowaniu. Jej głównym składnikiem jest zupa z włoskiej lub białej kapusty. Stąd też jej koszt nie nadszarpnie zbyt mocno domowego budżetu, a danie przygotować można raz na kilka dni bez potrzeby żmudnego ślęczenia w kuchni. Wystarczy bowiem podgrzać zupę i już jest gotowa do jedzenia.

Kolejną zaletą diety opartej na zupie kapuścianej jest to, że doskonale i na długi czas potrafi zapchać nasz żołądek. Co najważniejsze jednak dieta kapuściana jest postrzegana jako zdrowa dieta. Dzięki niej organizm spala tłuszcz w szybszym czasie. Kapusta jest źródłem witaminy A, C i E. Dzięki nim odporność organizmu zostaje wzmocniona i jest on mniej podatny na przeziębienia. Wpływają one także na metabolizm tłuszczów i cholesterolów. Dodatkowo dzięki nim nasze oczy, włosy, paznokcie i skóra będą zdrowsze i lepiej odżywione. Ich dodatkową zaletą jest również przeciwdziałanie zawałom serca, miażdżycy, jak również procesowi starzenia. Dzięki błonnikowi, który jest zawarty w kapuście możemy obniżyć poziom cholesterolu i pozbyć się zaparć, jak również zminimalizować ryzyko zachorowania na raka piersi. Kapusta bogata jest też minerały, że wymienię tylko fosfor, wapń, potas, czy sód. Mają one również pozytywny wpływ na nasze narządy oraz pomagają w redukcji tłuszczów.

Jakie są wady diety kapuścianej?

Dieta kapuściana nie jest dla wszystkich. Wiele osób może się zniechęcić je monotonią. Nie jest to więc na pewno rozwiązanie dla ludzi, którzy lubią w kuchni różnorodność. Dodatkowo należy pamiętać, że kapusta nie zastąpi nam wielu produktów zawierających witaminy i minerały. Możemy odczuwać również niedobór niektórych witamin. To zaś może skutkować uczuciem zmęczenia i osłabienia oraz bólami głowy. W wyniku stosowania tej diety można odczuwać problemy z układem kostnego, czy z sercem.

Dieta kapuściana nie jest polecana także osobom, które walczą z otyłością. Aby bowiem zgubić na stałe kilogramy w znacznej ilości, należałoby przejść na bardziej długofalową dietę. Natomiast dieta kapuściana powinna być stosowana przez maksymalnie tydzień. Jeśli zaczniemy odczuwać osłabienie warto zakupić dodatkowe suplementy diety, które uzupełnią nasze niedobory witamin.

Jeśli mamy obniżoną odporność lub jesteśmy po przebytej chorobie (ewentualnie zaraz po innej diecie) organizm musi się zregenerować, więc nie powinniśmy przechodzić na kapuścianą dietę. Dodatkowo nie jest ona dla nas, jeśli mamy anemię lub problemy z sercem. Dieta może wywołać bowiem problemy z sercem lub krążeniem.

Zalecenia podczas diety kapuścianej

Pamiętajmy, aby podczas diety pić dużo płynów. Przede wszystkim wody mineralnej niegazowanej oraz soki, które uzupełnią niedobór witamin i jednocześnie urozmaicą naszą dietę. Jeśli chcemy zażyć odrobiony ruchu podczas diety na pewno wspomoże to końcowy efekt, trzeba jednak pamiętać, aby nie forsować organizmu.

>>zobacz jak pozbyć się cellulitu

Dieta kapuściana zalecenia

Ostatnia rzecz, jakiej chcielibyśmy doświadczyć po wyrzeczeniach diety kapuścianej jest efekt jo-jo. Ograniczone spożycie kalorii podczas diety skutkuje spowolnieniem metabolizmu. Przez to waga zostaje zatrzymana na pewnym etapie. Należy więc pamiętać, aby nie wrócić do starych nawyków żywieniowych, bo inaczej cała wiedza jak schudnąć na nic nam się nie przyda. Przez to bardzo szybko możemy przybrać na wadze.  Aby tego uniknąć, należy stopniowo dawkować organizmowi ilość kalorii. Warto więc spożywać dużo warzyw i owoców oraz pić dużo płynów i wzmóc aktywność fizyczną.

Jak przygotować zupę kapuścianą?

Zupa kapuściana jest bardzo prosta w przygotowaniu. Wystarczy:

  • 6 sztuk posiekanej cebuli
  • 6 pomidorów
  • 1 główka kapusty włoskiej lub białej
  • 2 papryki
  • pęczek selera naciowego
  • Przyprawy: chilli, pieprz, czosnek

Najpierw myjemy warzywa i kroimy w drobną kostkę. Pomidory obieramy ze skórki po sparzeniu. Smażymy na łyżce oliwy wszystkie pokrojone warzywa poza cebulą. Potem dodajemy pokrojoną cebulę. Podsmażone warzywa wrzucamy do garnka i gotujemy z wodą aż wszystkie staną się miękkie. Kiedy wszystko będzie miękkie dodajemy przyprawy (chilli, pieprz, czosnek, pietruszkę, koper, zioła prowansalskie). Unikamy soli.

Dieta kapuściana. Tabletki na odchudzanie

W aptece można kupić już nawet tabletki na odchudzanie stworzone na bazie zupy kapuścianej. Wystarczy codziennie przyjmować po jednej lub dwie tabletki. Jeśli systematycznie będziemy przyjmować suplement dieta powinna przynieść oczekiwane rezultaty. Oczywiście będzie nam brakować psychologicznego efektu jedzenia zupy. W związku z tym, że tabletki to jedynie suplement diety, będziemy więc musieli dobierać posiłki, aby uzyskać jak najlepszy efekt. W tabletkach na odchudzanie poza składnikami z zupy kapuścianej znajdują się też niacyna, ryboflawina, żelazo, magnez czy jod. Dzięki temu będziemy bardziej aktywni fizycznie, co wspomoże odchudzanie.

 

Tagi:

  • googlezupa kapusciana na odchudzanie
  • zupa kapusciana odchudzająca zalecenia
  • zupa kapusciana chudniecie
  • Tabletki zupy kapuścianej gdzie kupić
  • Tabletki na odchudzanie z kapusty czy kupi się w aptece
  • problemy z sercem po kapuscie
  • kapusta w tabletkach schudłam
  • jak efektywnie schudnac zupa kapusciana
  • gdzie można kupić tabletki z zupy kApuscianej
  • gdzie można kupić tabletki z zupa z kapusty