Błonnik w Diecie

Błonnik w diecie

Nasze problemy ze zdrowiem i prawidłową wagą wynikają często z niewiedzy na temat prawidłowego odżywiania się, czyli tego, jakich produktów powinniśmy unikać, a jakie uczynić głównymi elementami naszej codziennej diety. Najlepszym tego przykładem jest błonnik pokarmowy, który w naszej codziennej diecie zajmuje szalenie ważną pozycję. Często bowiem okazuje się, że jednak duża część z nas, albo nie zdaje sobie sprawy z bezcennej roli, jaką w naszym organizmie odgrywa błonnik pokarmowy, albo też nawet w ogóle nie ma pojęcia o jego istnieniu. Należałoby wiec zacząć przede wszystkim od wyjaśnienia, czym jest błonnik pokarmowy i co tak wartościowego ma naszemu organizmowi do zaoferowania?

Czym jest błonnik?

Błonnik, zwany również włóknem pokarmowym, jest heterogennym kompleksem  substancji pochodzenia roślinnego, który nie ulega trawieniu  przez enzymy układu pokarmowego. Składa się z mieszaniny związków: celulozy, pektyny, gumy, śluzu. Składniki te można podzielić jako rozpuszczalne i nierozpuszczalne w wodzie. Odgrywa kluczową role w prawidłowym działaniu układu pokarmowego. Funkcje błonnika to:

 

 

 

  • obniżanie ciśnienia tętniczego krwi,
  • spowolnienie rozkładu węglowodanów,
  • regulacja funkcji wypróżnień, polepszenie pracy jelit,
  • rozwój korzystnych bakterii jelitowych,
  • stabilizacja stężenia glukozy we krwi,
  • zmniejszenie uczucia głodu,
  • usuwanie z organizmu szkodliwych substancji (toksyn i metali ciężkich).

Polecamy: Woda z cytryna na odchudzanie

Jedną z głównych cech błonnika jest możliwość jego pęcznienia, za co odpowiada absorpcja wody. Podczas swojej wędrówki przez cały system pokarmowy absorbuje wodę zwiększając tym samym objętość masy kałowej i pozwalając skuteczniej oczyścić jelita z zalegających resztek pokarmu. Jego duża ilość pozwala zapobiegać zaparciom oraz niweluje ryzyko powstania hemoroidów i bólu brzucha.

Błonnik pokarmowy pełni w naszym organizmie bardzo dużo ważnych funkcji, dzięki którym zawdzięczamy mu prawidłową pracę przewodu pokarmowego oraz całego naszego metabolizmu, a co za tym idzie, ma więc on również ogromny wpływ na dobre samopoczucie. Na błonnik pokarmowy, czyli inaczej mówiąc włókno pokarmowe, składa się zbiór pewnych substancji, które wchodzą w skład i budowę strukturalną roślin. Funkcjonowanie tej mieszaniny w naszym organizmie polega na tym, że ani jej nie wchłaniamy, ani też nie trawimy. Nie możemy więc o błonniku pokarmowym powiedzieć, że ma jakieś wartości odżywcze. Jego rola polega na czymś innym niż dostarczanie organizmowi niezbędnych składników, gdyż związana jest z prawidłową pracą i działaniem procesów związanych z funkcjami fizjologicznymi naszego organizmu.

 

Błonnik pokarmowy: Działanie

Najważniejsze zasługi błonnika pokarmowego dla naszego organizmu wynikają z faktu, że, przychodząc on z pomocą w walce z biegunką, zaparciami i dolegliwościami związanymi z hemoroidami, reguluje pracę przewodu pokarmowego, natomiast zwiększając wymiary masy kałowej, przyspiesza i reguluje wydalanie. Błonnik pokarmowy ponadto obniża, eliminując z jelit kwasy żółciowe, poziom cholesterolu oraz redukuje nasilenie we krwi trójglicerydów, dzięki czemu zmniejsza zagrożenie zachorowania na miażdżycę.

Oprócz tego, zwalniając wchłanianie tłuszczu, powodując uczucie nasycenia i zachowując na dłużej pokarm w żołądku, pomaga zrzucić zbędne kilogramy, a odwlekając przekształcenie węglowodanów, pomaga zachować stałe natężenie cukru we krwi. Błonnik pomaga również wyeliminować z organizmu toksyny, metale ciężkie oraz substancje powodujące raka. W budowie błonnika pokarmowego należy wyróżnić składniki, które ulegają rozpuszczeniu w wodzie, jak i te, które temu rozpuszczeniu się nie poddają.

Zobacz też: Czarna herbata – Wady i zalety

Źródła Błonnika

 

Źródłem błonnika rozpuszczalnego w wodzie są owoce i warzywa, natomiast nierozpuszczalnego pełnoziarniste produkty zbożowe(kasze, otręby, naturalne płatki zbożowe, muesli, ryż, pieczywo). Błonnik występuje również  w nasionach roślinach strączkowych. Wśród produktów, które nie zawierają błonnika znajdziemy ryby, mleko, jaja, alkohole. Wśród produktów zbożowych najcenniejszym dla nas źródłem błonnika pokarmowego są otręby pszenne. Jeśli chodzi zaś o owoce i warzywa, to najwięcej zawierają go marakuja i daktyle, przede wszystkim zaś największą skarbnicę błonnika znajdziemy w owocach suszonych i warzywach strączkowych. Badania dowodzą, że dla właściwego funkcjonowania naszego organizmu, dzienne spożycie błonnika pokarmowego powinno mieścić się między 20-40 g. Aby błonnik pokarmowy mógł prawidłowo w naszym układzie pokarmowym funkcjonować, należy pamiętać o piciu odpowiednio dużej ilości wody, a mianowicie około 2 litrów dziennie. Musimy również wziąć pod uwagę właściwe dawkowanie dostarczanego do organizmu błonnika. Nie można bowiem zażyć naraz zbyt dużej ilości błonnika, gdyż może to spowodować dolegliwości, takie jak zaparcia i wzdęcia, czy też zmniejszyć działanie niektórych leków oraz powodować niedobór witamin, które mogą być rozpuszczone tylko w tłuszczach.

źródła:
https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/healthyliving/fibre-in-food
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19335713
https://www.bmj.com/content/343/bmj.d6617
http://www.medicalonline.com.au/medical/nutrition/fibre.htm
http://www.phie.pl/pdf/phe-2015/phe-2015-1-057.pdf

Daria Wasilewska

 

Nazywam się Daria Wasilewska i 
jestem twórcą DMP.
Interesuję się zdrowym 
i nieinwazyjnym odchudzaniem,
a także prostymi 
sposobami na efektywne treningi!
Jestem także
doktorem neurologii, pisarzem,
byłym dietetykiem i dumną foodistką.
DMP uczy, jak być zdrowym
i schudnąć bez diety.
Ponieważ życie powinno być niesamowite.

View all posts by Daria Wasilewska →

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *